Korfbal Oost-Arnhem leeft. Ambities? Jawel, maar stap voor stap

Korfbal Oost-Arnhem leeft. Ambities? Jawel, maar stap voor stap

Arnhemse korfbalclub is terug op het een na hoogste niveau: de hoofdklasse. De sprong naar de echte top van Nederland, de Korfbal League, blijft een wens.

Korfbalclub Oost-Arnhem leeft weer als in de gloriejaren. Maar na het behalen van het kampioenschap en daaraan gekoppeld de promotie naar de hoofdklasse in de zaal gaat Oost-Arnhem geen gekke dingen doen. De korfbalclub stelt reële doelstellingen en waakt voor een overdreven verwachtingspatroon. ,,Wij blijven met twee benen op de grond staan”, zegt oud-speler en penningmeester Frank van het Kaar na de promotie naar de hoofdklasse van de bijna 90-jarige korfbalvereniging. ,,De Korfbal League is nog een ‘ver van ons bed show’.”

De Arnhemse korfballers pakten vorige week zaterdag de zaaltitel in de overgangsklasse B en keren na acht jaar weer terug op het een na hoogste niveau. ,,Het is nu zaak dat te consolideren. We hebben ons de afgelopen jaren zowel op het veld als in de zaal steeds verbeterd. Door de komst van een aantal spelers hebben we uiteindelijk mee kunnen strijden om de titel met het eerste en tweede team.”

Trainer Ron Steenbergen, die met zijn ploeg in 2015 al op het veld naar de hoofdklasse promoveerde, vindt zijn ploeg sterk genoeg voor dit niveau. ,,Maar ik blijf benieuwd hoe we ons daarin manifesteren. Of we ook scouten? Wij zullen altijd om ons heen kijken of iemand van buitenaf bij ons past.”

,,Doordat we op het veld en in de zaal nu weer hoofdklasse spelen, zijn we weer een stuk interessanter voor korfballers uit de regio die op niveau willen spelen”, vult Van het Kaar aan. ,,Eigen spelers die goed genoeg zijn komen bij ons zeker in de selectie. Maar we hebben ook gezien dat grote talenten van ons de afgelopen jaren andere keuzes hebben gemaakt en op dit niveau ben je ook altijd afhankelijk van mensen van buitenaf.”

Ambities zijn er zeker bij Oost-Arnhem. Steenbergen: ,,Ik denk dat bij de selectie en trainersstaf de ambitie leeft om er zo veel mogelijk uit te halen. Nu we naar de hoofdklasse gaan, wordt er zeker gesproken om bijvoorbeeld iets meer te gaan doen. Maar iedereen werkt of studeert, dus je moet op zoek naar balans.”
Eigen hal
Om nog een sportieve stap te zetten, naar de Korfbal League, zijn meer faciliteiten nodig; meer trainingsuren en misschien wel een eigen hal. ,,We trainen nu vier uur per week, houden een video-analyse en de spelers kijken ook vanaf huis video”, zegt Steenbergen.

,,Een eigen hal zou grote voordelen hebben. Financieel en qua trainingsmogelijkheden. Nu kunnen we bijvoorbeeld op maandag niet in onze thuishal van Valkenhuizen, hal 4, trainen. Dat vind ik een groot nadeel.”

,,Behalve de hogere kantine-inkomsten heeft een eigen hal ook het voordeel dat je flexibeler kunt omgaan met je trainingsuren”, zegt Van het Kaar. ,,We zitten nu vier, vijf maanden in Valkenhuizen en tijdens het veldseizoen in ons clubhuis. En daar is toch je verenigingsleven.”

De buitenaccommodatie is al deels vernieuwd. Van het Kaar is er blij mee: ,,We hebben meerdere kunstgrasvelden en zijn bezig met het opwaarderen van ons clubhuis: dak, interieur en kleedkamers. Daar is veel geld mee gemoeid, maar dat heeft nu prioriteit.”

Een terugkeer op het allerhoogste niveau sluit Van het Kaar echter niet uit. ,,Maar daar kun je pas aan denken als je eerst een paar jaar bovenin meedraait in de hoofdklasse. We zijn nog niet de top van toen, maar de beleving is weer net zo groot.”

,,Uitsluiten doe ik niets”, stelt hij: ,,Maar destijds hadden we in Reisburo Nijenhuis en Olympia Reizen geldschieters die ons een warm hart toedroegen. Misschien staan er wel weer een keer van die mensen op, maar ik ken ze nog niet.”

Vier nationale en twee Europese titels

Oost-Arnhem heeft een lange en rijke historie. De korfbalclub, die volgend jaar haar negentigjarig bestaan viert, behaalde de grootste successen aan het einde van de jaren tachtig en midden jaren negentig van de vorige eeuw.

Onder trainer Jan Wals werd Oost-Arnhem in 1987 en 1988 twee keer achter elkaar Nederlands zaalkampioen met legendarische spelers als Bram van der Zee en Erik Wolsink. In die twee jaren pakte de club ook de Europese titel.

Na verloren finales in 1989 (PKC) en 1995 (Deetos) leidde coach Erik Wolsink de Arnhemse ploeg in 1996 door een 20-13 zege op het Amsterdamse Blauw Wit naar de derde Nederlandse zaaltitel.

Frank van het Kaar (nu penningmeester) en Ron Steenbergen, de huidige trainer/coach, maakten deel uit van die ploeg. In januari 1997 verloor Oost-Arnhem de finale van de Europa Cup van het Belgische Catba. In dat jaar werd de Arnhemse ploeg ten koste van NIC uit Groningen wel Nederlands kampioen op het veld. Die finale vond plaats in Arnhem.

Bron: De Gelderlander, 17 februari 2018, Han Dreuning, Arnhem.

© 2024 De officiële website van korfbalverening Oost-Arnhem | Realisatie: A!tention B.V. | Hosting: A!tention Hosting B.V.